Pääministeri Juha Sipilän hallitus toteuttaa Suomessa perustulokokeilun vuosina 2017-2018. Kelan johtama, eri tutkimuslaitoksien tutkijoista koostuva ryhmä selvitti, miten perustulokokeilu kannattaa toteuttaa.

Perustulokokeilu alkoi 1.1.2017. Kokeilussa 2 000 iältään 25–58-vuotiasta työtöntä saa perustuloa 560 euroa kuussa ilman ehtoja tai tarveharkintaa. Kokeilu kestää 2 vuotta. Perusturvakokeilun avulla pyritään selvittämään, miten sosiaaliturvaa voitaisiin muuttaa paremmin vastaamaan työelämän muutoksia. Tavoitteena on myös muuttaa sosiaaliturvaa osallistavaksi ja työhön kannustavaksi. Samalla pyritään vähentämään byrokratiaa ja yksinkertaistamaan monimutkaista etuusjärjestelmää. http://www.kela.fi/perustulokokeilu

Suomesta puhutaan hyvinvointivaltiona ja kun katsotaan meidän sosiaaliturvaa, niin hyvinvointi todellakin toteutuu. Olen työskennellyt työllisyyspalveluiden eri sektoreilla liki kymmenen vuotta. Oman työni kautta olen törmännyt tähän useampaan kertaan. Osa-aikatyön ja tai ylipäätänsä pienipalkkaisen työn vastaan ottaminen ei ole kovinkaan kannattavaa silloin, kun saat kaikki mahdolliset tuet. Olen useampaan kertaan käynyt työttömän kanssa keskustelua esimerkiksi osa-aikatyön vastaanottamisesta. Esimerkiksi henkilö saa Kelan työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea. Jos otat osa-aikatyötä vastaan, henkilöllä on mahdollisuus saada osittaista työmarkkinatukea. Edellä mainittu tuki määräytyy xh/vko ja x€/kk. Joka kuukausi henkilön tulee tehdä Kelaan selvitys ansiostaan ja seurata tarkoin ettei tunnit ja ansio ylity. Mahdollisesti menetät myös toimeentulotuen. Työttömät kokevat tämän ns. paperisodan raskaaksi. Ja kaiken paperisodan jälkeen sinulle jää kuukaudessa sama summa kuin työttömänä. Ja olet menettänyt työtä tehdessä kalliin vapaa aikasi =)

Huvittava esimerkki tulotasosta vuosien takaa. Kuljin työparini kanssa kimppakyydillä töihin. Useampana päivänä työmatkalla perustelin hänelle, miksi minun tulisi ostaa itselleni "minulle hieman arvokas takki". Keksin erinomaiset perustelut ja ostin itselleni takin. Tästä ostoprosessista oli kulunut jokin aika, kun työparini kanssa odotettiin uutta asiakasta toimistossa. Kyseessä oli pitkäaikaistyötön. Asiakas saapuu ovesta sisään ja hänellä oli päällään "minulle hieman arvokas takki". Työparin kanssa vaihdoimme katseita, puimme ammattirooliin päälle ja aloimme haastattelemaan asiakasta. Asiakkaan kanssa tilanne päättyi siihen, että hän ei katso järkeväksi lähteä töihin. Hänen päivät täyttyy erilaisista harrastuksista ja hän kokee tulevansa taloudellisesti hyvin toimeen.